Σύμφωνα με τις έρευνες και τα στοιχεία που διαθέτει ο Ο.Η.Ε. και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, περίπου το 10% του πληθυσμού κάθε χώρας, ανήκει στο χώρο των Ατόμων με Αναπηρία. Στη χώρα μας, υπολογίζεται, ότι περίπου ένα (1) εκατομμύριο πολίτες, ανήκουν στις διάφορες κατηγορίες των Ατόμων με Αναπηρία. Η πολυπληθέστερη κατηγορία του συνόλου των ΑμεΑ, περίπου τα 3/5 περιλαμβάνει «Άτομα με Κινητικά Προβλήματα - Αναπηρίες» (παρα-τετραπληγίες, κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, μυοπάθειες, φωκομέλειες, ακρωτηριασμοί, κ.τ.λ.). Κατά συνέπεια, στη χώρα μας περίπου 520.000 έως 550.000 πολίτες ανήκουν στην κατηγορία των «Κινητικά Αναπήρων». Η πραγματικότητα αυτή γέννησε την ανάγκη ίδρυσης ενός και μοναδικού «Δευτεροβάθμιου κοινωνικό-συνδικαλιστικού φορέα» (Ομοσπονδία), που με ενιαία έκφραση, φωνή και βούληση να εκπροσωπεί έναντι πάσης πολιτειακής και πολιτικής αρχής και εξουσίας, τους χιλιάδες Έλληνες κινητικά αναπήρους, και τα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία τους, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, διεκδικώντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε κάθε επίπεδο του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας, την ισότιμη συμμετοχή του στα δρώμενα της ζωής του τόπου, και εν τέλει «την μετάλλαξή τους σε ενεργούς πολίτες», ως πρώτη αναγκαιότητα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, δρομολογήθηκε, χαιρετίστηκε και αγκαλιάστηκε η ιδέα «Ίδρυση της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων», από όλους τους κινητικά αναπήρους, με συναισθήματα άμετρης ελπίδας και προσδοκιών.
Ιστορική μέρα.
Η Κυριακή 6 Μαΐου 2000, που πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Ε.Ο.Κ.Α., θεωρείται ως «Ιστορική Μέρα», για το χώρο των Κινητικά Αναπήρων, όλης της επικράτειας, γιατί όπως λέει ο ποιητής «Η πιο μεγάλη ώρα, είναι η ώρα που γεννιέται μια ζωή». Αξίζει να αναφέρουμε με ανάλογη τιμή και ευχαριστίες τους γεννήτορες της Ε.Ο.Κ.Α., δηλαδή τα «Ιδρυτικά Σωματεία - Μέλη», της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.), που πρωτοστάτησαν στην υλοποίηση της μεγάλης αυτής ιδέας, της ίδρυσης της Ε.Ο.Κ.Α. και της βούλησης τους προκειμένου ενωμένοι και ψυχωμένοι, μέσα από συντονισμένους αγώνες να καλύψουν το δρόμο και την απόσταση για την πραγμάτωση του οράματος απολαβής των ατομικών και αστικών δικαιωμάτων μας, ως Ισότιμοι και Ενεργοί Έλληνες Πολίτες».
ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΕΛΗ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Ε.Ο.Κ.Α.)
Οι εκπρόσωποι των παραπάνω Ιδρυτικών Σωματείων - Μελών, της Ε.Ο.Κ.Α., ενέκριναν κατά άρθρο και στο σύνολό του, το καταστατικό της Ε.Ο.Κ.Α. - που είχε ήδη συνταχθεί και εν συνεχεία εξέλεξαν την ακόλουθη
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της Ε.Ο.Κ.Α.
Πρόεδρος : ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ του Ιωάννη
Αντιπρόεδρος Α' : ΚΛΕΙΣΙΩΤΗΣ ΘΩΜΑΣ του Στεργίου
Αντιπρόεδρος Β' : ΛΙΝΑ ΕΛΕΝΗ του Ιωάννη
Γενικός Γραμματέας : ΤΣΙΑΡΤΣΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του Γεωργίου
Ταμίας : ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Σταύρου
Μέλη : ΧΑΛΚΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Ιωάννη
: ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Βασιλείου
: ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Χρήστου
: ΤΣΑΡΤΣΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γρηγορίου
Η εκλεγείσα την 6/05/2000, «Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Ο.Κ.Α», έλαβε εντολή, από τα μέλη της Ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης, να δρομολογήσει την έγκριση του ψηφισθέντος καταστατικού της και την αναγνώριση της Ε.Ο.Κ.Α. ως δευτεροβάθμιος κοινωνικό - συνδικαλιστικός αναπηρικός φορέα, από το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Επίσης να προετοιμάσει την πρώτη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, της Ε.Ο.Κ.Α. και εν τω μεταξύ, να πράττει ότι καλύτερο για το χώρο των Κινητικά Αναπήρων της Χώρας, αγωνιζόμενη για τα δίκαια και χρονίζοντα αιτήματα των Κινητικά Αναπήρων.
Για την ολοκλήρωση της ταυτότητας της Ε.Ο.Κ.Α. παραθέτουμε από το καταστατικό της, τα άρθρα που αφορούν τους Σκοπούς και τα Μέσα, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Ε.Ο.Κ.Α.), προσθέτοντας ότι η πρώτη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ε.Ο.Κ.Α. πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2001. (Ακολουθούν οι Σκοποί και τα Μέσα από το καταστατικό της Ε.Ο.Κ.Α).
Άρθρο 3 - ΣΚΟΠΟΙ
Οι σκοποί της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ «Ε.Ο.Κ.Α», είναι κατ' εξοχήν Κοινωνικοί και Συνδικαλιστικοί και θεμελιώδεις επιδιώξεις της είναι:
Άρθρο 4ο - ΜΕΣΑ
Την επιτυχία των σκοπών της η «ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ - Ε.Ο.Κ.Α», επιδιώκει ειδικότερα με:
α). Κάθε ηθικής συμπαράστασης στα προβλήματα των σωματείων μελών της και της υλικής βοήθειας στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της.
β). Ενθάρρυνση και συμπαράσταση για την ίδρυση προστατευμένων εργαστηρίων, συνεργατικών εργαστηρίων και καταστημάτων βιβλιοθηκών, λεσχών, εντευκτηρίων.