ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Κείμενο-Διακήρυξη των ιδρυτών της ΕΟΚΑ το 2000
Σύμφωνα με τις έρευνες και τα στοιχεία που διαθέτει ο Ο.Η.Ε. και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, περίπου το 10% του πληθυσμού κάθε χώρας, ανήκει στο χώρο των Ατόμων με Αναπηρία. Στη χώρα μας, υπολογίζεται, ότι περίπου ένα (1) εκατομμύριο πολίτες, ανήκουν στις διάφορες κατηγορίες των Ατόμων με Αναπηρία. Η πολυπληθέστερη κατηγορία του συνόλου των ΑμεΑ, περίπου τα 3/5 περιλαμβάνει «Άτομα με Κινητικά Προβλήματα – Αναπηρίες» (παρα-τετραπληγίες, κρανιο-εγκεφαλικές κακώσεις, σκλήρυνση κατά πλάκας, μυοπάθειες, φωκομέλειες, ακρωτηριασμοί, κ.τ.λ.). Κατά συνέπεια, στη χώρα μας περίπου 520.000 έως 550.000 πολίτες ανήκουν στην κατηγορία των «Κινητικά Αναπήρων». Η πραγματικότητα αυτή γέννησε την ανάγκη ίδρυσης ενός και μοναδικού «Δευτεροβάθμιου κοινωνικό-συνδικαλιστικού φορέα» (Ομοσπονδία), που με ενιαία έκφραση, φωνή και βούληση να εκπροσωπεί έναντι πάσης πολιτειακής και πολιτικής αρχής και εξουσίας, τους χιλιάδες Έλληνες κινητικά αναπήρους, και τα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία τους, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, διεκδικώντας τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σε κάθε επίπεδο του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι της χώρας, την ισότιμη συμμετοχή του στα δρώμενα της ζωής του τόπου, και εν τέλει «την μετάλλαξή τους σε ενεργούς πολίτες», ως πρώτη αναγκαιότητα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, δρομολογήθηκε, χαιρετίστηκε και αγκαλιάστηκε η ιδέα «Ίδρυση της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων», από όλους τους κινητικά αναπήρους, με συναισθήματα άμετρης ελπίδας και προσδοκιών.
Ιστορική μέρα.
Η Κυριακή 6 Μαΐου 2000, που πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Ε.Ο.Κ.Α., θεωρείται ως «Ιστορική Μέρα», για το χώρο των Κινητικά Αναπήρων, όλης της επικράτειας, γιατί όπως λέει ο ποιητής «Η πιο μεγάλη ώρα, είναι η ώρα που γεννιέται μια ζωή». Αξίζει να αναφέρουμε με ανάλογη τιμή και ευχαριστίες τους γεννήτορες της Ε.Ο.Κ.Α., δηλαδή τα «Ιδρυτικά Σωματεία – Μέλη», της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Αναπήρων (Ε.Ο.Κ.Α.), που πρωτοστάτησαν στην υλοποίηση της μεγάλης αυτής ιδέας, της ίδρυσης της Ε.Ο.Κ.Α. και της βούλησης τους προκειμένου ενωμένοι και ψυχωμένοι, μέσα από συντονισμένους αγώνες να καλύψουν το δρόμο και την απόσταση για την πραγμάτωση του οράματος απολαβής των ατομικών και αστικών δικαιωμάτων μας, ως Ισότιμοι και Ενεργοί Έλληνες Πολίτες».
ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – ΜΕΛΗ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Ε.Ο.Κ.Α.)
- «Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων», Δημητσάνης 3-5, 183 46 Μοσχάτο.
- «Πανελλήνιος Σύλλογος Παραπληγικών», Όθωνος Σταθάτου 37-39 TK 11145 Αθήνα
- «Πανελλαδικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών» Μενάνδρου 26, TK 10553 Αθήνα
- «Πανελλήνιο Αναπηρικό Κίνημα, Κινητικά Αναπήρων Πολιτών», Αγίου Παύλου 18, TK 10438 Αθήνα
- «Σύλλογος Παραπληγικών Ελλάδος «Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», Ιωάννη Πολέμη 1 & Σαμοθράκης, TK 54248 Θεσσαλονίκη.
- «Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα – Ν. Ξάνθης», Τσιμισκή 33, Ξάνθη
- «Σύλλογος Παραπληγικών Ν. Δράμας», Κουντουριώτου 5, TK 661 00 Δράμα
- «Σύλλογος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ν. Πέλλας», Κολοκοτρώνη 10, TK 58100 Γιαννιτσά.
Οι εκπρόσωποι των παραπάνω Ιδρυτικών Σωματείων – Μελών, της Ε.Ο.Κ.Α., ενέκριναν κατά άρθρο και στο σύνολό του, το καταστατικό της Ε.Ο.Κ.Α. – που είχε ήδη συνταχθεί και εν συνεχεία εξέλεξαν την ακόλουθη
ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ της Ε.Ο.Κ.Α.
Πρόεδρος : ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ του Ιωάννη
Αντιπρόεδρος Α’ : ΚΛΕΙΣΙΩΤΗΣ ΘΩΜΑΣ του Στεργίου
Αντιπρόεδρος Β’ : ΛΙΝΑ ΕΛΕΝΗ του Ιωάννη
Γενικός Γραμματέας : ΤΣΙΑΡΤΣΙΑΝΙΔΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ του Γεωργίου
Ταμίας : ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Σταύρου
Μέλη : ΧΑΛΚΙΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Ιωάννη
: ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Βασιλείου
: ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Χρήστου
: ΤΣΑΡΤΣΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Γρηγορίου
Η εκλεγείσα την 6/05/2000, «Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Ε.Ο.Κ.Α», έλαβε εντολή, από τα μέλη της Ιδρυτικής Γενικής Συνέλευσης, να δρομολογήσει την έγκριση του ψηφισθέντος καταστατικού της και την αναγνώριση της Ε.Ο.Κ.Α. ως δευτεροβάθμιος κοινωνικό – συνδικαλιστικός αναπηρικός φορέα, από το Πρωτοδικείο Αθηνών.
Επίσης να προετοιμάσει την πρώτη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, της Ε.Ο.Κ.Α. και εν τω μεταξύ, να πράττει ότι καλύτερο για το χώρο των Κινητικά Αναπήρων της Χώρας, αγωνιζόμενη για τα δίκαια και χρονίζοντα αιτήματα των Κινητικά Αναπήρων.
Για την ολοκλήρωση της ταυτότητας της Ε.Ο.Κ.Α. παραθέτουμε από το καταστατικό της, τα άρθρα που αφορούν τους Σκοπούς και τα Μέσα, της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (Ε.Ο.Κ.Α.), προσθέτοντας ότι η πρώτη Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ε.Ο.Κ.Α. πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 2001. (Ακολουθούν οι Σκοποί και τα Μέσα από το καταστατικό της Ε.Ο.Κ.Α).
Άρθρο 3 – ΣΚΟΠΟΙ
Οι σκοποί της ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ «Ε.Ο.Κ.Α», είναι κατ’ εξοχήν Κοινωνικοί και Συνδικαλιστικοί και θεμελιώδεις επιδιώξεις της είναι:
- Η συνένωση και οργάνωση όλων των Σωματείων των Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων, εξ’ οιασδήποτε αιτίας, σε ενιαίο νομικό πρόσωπο και εκφραστή της συλλογικής των βούλησης, ως δευτεροβάθμιο όργανο.
- Η προάσπιση με κάθε νόμιμο μέσο των ηθικών και καλώς νοούμενων υλικών συμφερόντων των Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και ο συντονισμός δράσης των Σωματείων – Μελών.
- Η εκπόνηση επιστημονικών μελετών για τα Ιατρικά, Κοινωνικά, Εργονομικά, Αρχιτεκτονικά, Περιβαλλοντικά, Εκπαιδευτικά, Εργασιακά και Ψυχοπνευματικά προβλήματα για την προστασία της ζωής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Κινητικά εν γένει αναπήρων.
- Οι εισηγήσεις, ενημέρωση και προβολή προβλημάτων και θεμάτων των κινητικά εν γένει αναπήρων, προς τους αρμόδιους Κρατικούς φορείς, την Τοπική αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων, τους Πολιτειακούς παράγοντες και Κοινωνικούς φορείς με στόχο την ανεμπόδιστη και ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική, παραγωγική, οικονομική, κοινωνική, αθλητική, και πολιτιστική ζωής της χώρας.
- Η κατάρτιση και ψήφιση ειδικών νόμων και λήψη μέτρων για την Ιατροκοινωνική αποκατάσταση των εν γένει κινητικά αναπήρων.
- Η αδιάκοπη προσπάθεια ένταξής τους, στο ενεργό παραγωγικό δυναμικό της χώρας.
- Η συμμετοχή εκπροσώπων της Ομοσπονδίας σε όλες τις κρατικές ή και ιδιωτικές υπηρεσίες που λαμβάνουν αποφάσεις που τους αφορούν.
- Η συνεργασία και ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών με αντίστοιχες οργανώσεις ημιδαπές και αλλοδαπές για την καλύτερη επίτευξη των στόχων της Ομοσπονδίας και η συμμετοχή της με εκπροσώπους σε Παγκόσμια και άλλα αναπηρικά συνέδρια.
- Η συνεργασία με άλλες δευτεροβάθμιες και η συμμετοχή σε τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις – φορείς, για το συντονισμό των θεμάτων που αφορούν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.
- Η συμμετοχή της Ομοσπονδίας στους αγώνες των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες για την εξασφάλιση, της ισονομίας, των ίσων ευκαιριών και ίσων δικαιωμάτων ως ισοτίμων μελών του κοινωνικού συνόλου.
Άρθρο 4ο – ΜΕΣΑ
Την επιτυχία των σκοπών της η «ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ – Ε.Ο.Κ.Α», επιδιώκει ειδικότερα με:
- Το συντονισμό των αγώνων των σωματείων μελών της για τα γενικότερα αιτήματα και διεκδικήσεις.
- Την ενημέρωση και κατάθεση εισηγητικών υπομνημάτων προς κάθε αρμόδια πολιτειακή αρχή για τα θέματα και προβλήματα που αφορούν τους κινητικά αναπήρους.
- Την οργάνωση κάθε είδους δημοσίων εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων, συσκέψεων, κινητοποιήσεων, με στόχο την προβολή των νομίμων αιτημάτων τους στους αρμοδίους φορείς και την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της Ελληνικής Κοινωνίας.
- Την οργάνωση συνεδρίων με θέματα που αφορούν τους κινητικά αναπήρους για την απόκτηση εξειδικευμένης γνώσης.
- Τη διοργάνωση πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων – ικανοτήτων τους, την πνευματική τους ανάπτυξη, ως και την προβολή των ικανοτήτων τους στο κοινωνικό σύνολο.
- Την ενημέρωση και προβολή των αιτημάτων των Κινητικά Αναπήρων σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο).
- Την παροχή:
α). Κάθε ηθικής συμπαράστασης στα προβλήματα των σωματείων μελών της και της υλικής βοήθειας στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της.
β). Ενθάρρυνση και συμπαράσταση για την ίδρυση προστατευμένων εργαστηρίων, συνεργατικών εργαστηρίων και καταστημάτων βιβλιοθηκών, λεσχών, εντευκτηρίων.
- Την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών προς τα φυσικά πρόσωπα μέλη των οργανώσεων, και τις οικογένειες τους για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους.
- Την έκδοση ενημερωτικής εφημερίδας, περιοδικού, ή ενημερωτικών φυλλαδίων.
- Τη χρησιμοποίηση κάθε άλλου νομίμου και πρόσφορου μέσου που θα αποβλέπει στην επιτυχία των σκοπών της Ε.Ο.Κ.Α.