“ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΙΚΗ” του Προέδρου της ΕΟΚΑ Σκόνη Νικολάου με την δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Ράπτη
Η συνέντευξη ενώ ήταν κατ΄ αρχή ορισμένη, για θέματα που εξαγγέλλονται και ποτέ δεν γίνονται, επεκτάθηκε όμως σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Κινητική Αναπηρία.
Στα γενικότερα θέματα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον εστιάστηκε ιδιαίτερα:
α) Στην ανάγκη καθιέρωσης Κοινωνικού Συνοδού για της βαριές αναπηρίες, πλήρως επιδοτούμενου από την πολιτεία, ανάλογα με τις ανάγκες της αναπηρίας, όπως και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
β) Στην διαφοροποίηση του εξωϊδρυματικού επιδόματος Τετραπληγικών – Παραπληγικών
γ) Στην ίση αντιμετώπιση από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς των Κινητικά Αναπήρων και
δ) Στον όρο που αναφέρεται στους μονούς ακρωτηριασμούς για την χορήγηση επιδόματος «…..Όταν επιδέχεται τεχνικού μέλους…..»
ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΞΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ
1. ΚΑΡΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ
Είχε εξαγγελθεί το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της στο τέλος του 2006
Εκταμιεύτηκαν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ
Απορροφήθηκε σε σεμινάρια το μεγαλύτερο ποσό από εκεί και πέρα τίποτα.
Σιγή……
2. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
– Η Αναβάθμιση του ΕΙΑΑ και η ένταξη του στο ΕΣΥ εξαγγέλλετε από το 2004, το 2006 γίνεται επείγουσα προτεραιότητα, το 2007 συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Ν.Δ, το 2008 εξαγγέλλετε από τον υφυπουργό υγείας Κ. Μάριο Σαλμά στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας του ΕΙΑΑ από κι και πέρα τίποτα.
Σιγή……..
– Την εξαγγελία δημιουργίας σύγχρονης μονάδας αποκατάστασης για Κινητικά προβλήματα και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων. Μόνιμες εξαγγελίες και υποσχέσεις, για την μονάδα αποκατάστασης δεν ξεχνάμε την προφορική δέσμευση του Υπουργού Υγείας Κ. Αβραμόπουλου Δημήτρη στην πράξη τίποτα.
Σιγή…….
3. ΠΑΙΔΕΙΑ
Είναι 7 περίπου χρόνια που έχουν χρηματοδοτηθεί και σχεδιαστεί επεξεργασμένα αναλυτικά προγράμματα για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, έγινε και ο νόμος (3699) για την υποχρεωτική παιδεία, σχεδιασμοί και υποδομές, στον αέρα.
Για την μεγάλη αποτυχία κανένας λόγος.
Σιγή…….
4. ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Εξαγγελία από το 2005 η εισαγωγή ΑΜΕΑ 5% στο δημόσιο, η εφαρμογή του (2643) κάθε χρόνο, οι δεσμεύσεις για πρόγραμμα προστατευτικών πολιτικών στον αέρα, για τη μη εφαρμογή τους τίποτα.
Σιγή…..
5. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 21 ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (2001)
Μόνιμη εξαγγελία και παραδοχή της ανάγκης εναρμόνισης του Νομοθετικού πλαισίου με το Σύνταγμα, συμπέρασμα και της αντίστοιχης για τα ΑΜΕΑ επιτροπής της Βουλής, μένει απλά διαπίστωση κατά τα άλλα,
σιγή……
6. ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΟΜΗΜΕΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ανάγκη της προσβασιμότητας και η σημαντικότητα δημιουργίας βασικών δομών είναι αναγνωρισμένη ανάγκη ενός σύγχρονου Ευρωπαϊκού κράτους, παραμένει η εφαρμογή της αποσπασματική και υποτυπώδης, απλά αναγνωρίζεται και αποτελεί αντικείμενο εξαγγελιών «σε φιέστες», στην ουσία τίποτα.
Σιγή……..
Μεγάλη ευθύνη στην πρόσβαση φέρουν οι Ο.Τ.Α., η πολιτεία δεν θέλει να λύση ριζικά το θέμα με ανάλογα χρονοδιαγράμματα και κυρώσεις. Είμαστε δύσπιστοι σχετικά με τα επιχειρήματα των Ο.Τ.Α οι οποίοι δεν κάνουν ούτε ανέξοδες παρεμβάσεις σε σχέση με το περιβάλλον για τις εξυπηρετήσεις ΑΜΕΑ. Δεν στοιχίζει η δημιουργία αναπηρικών πάρκιν στον ΟΤΕ, στην ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στις εφορίες, στις Τράπεζες κτλ. Ούτε ράμπες που να εξυπηρετούν διαδρομές χρήσιμες στον ανάπηρο πολίτη. Ούτε τα WC για ΑΜΕΑ σε χώρους συνάθροισης.
7. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ
Μια μεγάλη ασθένεια και αναπηρία του συστήματος είναι ή η αδυναμία του να εφαρμοστούν οι νόμοι εξαιτίας έλλειψης μηχανισμών ελέγχου και κυρώσεων, ή η εσκεμμένη αδιαφορία για την εφαρμογή του υπάρχοντος Νομοθετικού πλαισίου.