19/03/10 Προτεινόμενες Τροποποιήσεις στο Φορολογικό Νομοσχέδιο

Προς:. Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου Γεώργιο
Κοιν.: 1.Γραφείο                                                                                                                                        2. Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Σαχινίδη Φίλλιπο                                                                                                                                                     3. Γενικό Γραμματέα Υπ. Οικονομικών
κ.Πλασκοβίτη Ηλία
4. Γενικό Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων
κ.Γεωργακόπουλο Δημήτρη                                                                                                                                                                                                5. Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ)
6. Οργανώσεις μέλη της Ε.Ο.Κ.Α

Θέμα: Προτεινόμενες Τροποποιήσεις στο Φορολογικό Νομοσχέδιο.

Κύριε Υπουργέ,
Η Εθνική Ομοσπονδία Κινητικά Αναπήρων είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο όργανο που εκπροσωπεί 550.000 Κινητικά Αναπήρους στην πατρίδα μας. Οι Κινητικά Ανάπηροι πέρα από τις «παράπλευρες απώλειες» που η συγκυρία και η εισοδηματική πολιτική που εφαρμόζεται έχει δημιουργήσει στη ζωή μας και στις ανάγκες που η ίδια η αναπηρία επιφέρει (αυξήσεις στα καταναλωτικά αγαθά, στα είδη διατροφής, στα καύσιμα , στα αναπηρικά βοηθήματα κτλ.), αντιμετωπίζουμε μια σειρά προβλήματα και ερωτηματικά από τις φορολογικές ρυθμίσεις που προωθούνται. Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα αυτά δεν είναι μέρος των πολιτικών σας επιλογών, αλλά παραλήψεις στελεχών του Υπουργείου σας, από έλλειψη σωστής πληροφόρησης ή και έλλειψης γνώσης ως αφορά τις ιδιαίτερες ανάγκες των ατόμων με Κινητική Αναπηρία. Σας γνωρίζουμε προβλήματα που δημιουργούνται:

1. Επιβάλλεται φόρος πολυτελείας και στα αναπηρικά αυτοκίνητα(εφόσον δεν τα εξαιρεί, άρθρο 17 του ψηφισθέντος Νόμου 3833/15-3-2010). Να κατατεθεί άρθρο σε άλλο νομοσχέδιο που να αποκαθιστά το δίκαιο, υπάρχει ένα διάστημα από την ισχύ του νόμου μέχρι την τροποποίηση του άρθρου που τα άτομα με Κινητική Αναπηρία υποχρεούνται να πληρώνουν τον φόρο. ΖΗΤΑΜΕ άμεσα να εξευρεθεί ο τρόπος που θα αποκαθιστά την αδικία και για αυτούς που πρόκειται να κάνουν αγορά στο ενδιάμεσο διάστημα. Οι Κινητικά Ανάπηροι με δυσκολίες στην βάδιση έως στην απόλυτη αδυναμία βάδισης εξαιτίας παράλυσης των κάτω άκρων, αναπληρώνουν μέρος της χαμένης κινητικότητας με το αυτοκίνητο, στην ουσία είναι τα πόδια τους. Δίκαια υπάρχει τεράστια αναστάτωση, όταν όπως λέγεται «μας φορολογείτε τα πόδια».

2. Να μην ισχύσουν τα τεκμήρια για φορολόγηση των οικιακών βοηθών (πολλές φορές συνοδών), για συντήρηση αναπηρικών αυτοκινήτων και κατοικιών έως 250τμ για Κινητικά Αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας 67%και άνω, δεδομένου ως γνωστό χρειάζεται μεγάλος χώρος προκειμένου να εξασφαλιστεί η κινητικότητα εντός της κατοικίας.

3. Διατήρηση του μέτρου πλήρους φορολογικής απαλλαγής χωρίς εισοδηματικά κριτήρια στα άτομα με βαριά Κινητική Αναπηρία (πάσχοντες από παρά -τετραπληγία και με ποσοστό 80% και άνω) και όπως ίσχυε με τον νόμο 2238/94, παρ.5.

4. Διατήρηση του αφορολόγητου ποσού ύψους 2.400 ευρώ για τα άτομα με Κινητική Αναπηρία και ποσοστό 67% και άνω και των οικογενειών που έχουν στην φροντίδα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

5. Επιβάλλεται φόρος 5% για δωρεές ακινήτων και χρηματικών ποσών σε ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Από την διάταξη αυτή να εξαιρεθούν οι αναπηρικές Οργανώσεις, η λειτουργία τους εξαρτάται από τις μικρές συνδρομές των μελών, τυχόν δωρεές και χορηγίες του δημοσίου και του ιδιωτών.

6. Να απαλλάσσονται από την φορολογία, τα εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων και διασκευασμένων ειδικών ταξί για την μεταφορά Κινητικά Αναπήρων, που ανήκουν σε Αναπηρικές Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Πιστεύουμε ότι θα δείτε τις παρατηρήσεις-αιτήματα θετικά , έτσι ώστε τα άτομα με Κινητική Αναπηρία και οι οικογένειες τους να ζουν αξιοπρεπώς.

Κύριε Υπουργέ, είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.

Με εκτίμηση για το Δ.Σ. της ΕΟΚΑ