16/10/15 Συνάντηση της ΕΟΚΑ με τον Yφ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αν. Πετρόπουλο

Ηλιούπολη: 16 /10 /2015

Αρ.Πρωτ:     8185

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Θέμα: «Συνάντηση της ΕΟΚΑ με τον Yφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο»

Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΟΚΑ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Μιχάλη Κορωναίο, τον Γεν. Γραμμ. Χαράλαμπο Γερώνυμο, την αναπλ. Γεν. Γραμμ. Αθηνά Κατσιμαλή και την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων  Κορίνα Θεοδωρακάκη, συναντήθηκε με τον νέο Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο.

 

Η συνάντηση έγινε στη Βουλή, αφού δεν κατέστη δυνατόν να πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο στις 12 το μεσημέρι όπως είχε προγραμματιστεί, καθώς έξω από τις εισόδους του είχε κάνει κατάληψη το ΠΑΜΕ και δεν επέτρεψε την είσοδο σε κανένα.

 

Κατά τη συνάντηση η Εκτελεστική Γραμματεία της ΕΟΚΑ, ενημέρωσε τον κ. Υφυπουργό για την δραματική κατάσταση στην οποία διαβιούν ήδη σήμερα τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους, από τις συνεχείς επελάσεις των μνημονιακών νόμων. Έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι περεταίρω μειώσεις, συντάξεων και επιδομάτων, θα αποτελέσουν μέτρα εξόντωσης των ΑμεΑ και των οικογενειών τους, που έτσι κι αλλιώς σηκώνουν  ήδη το βάρος και την ευθύνη της επιβίωσης των ανάπηρων μελών τους, λόγω έλλειψης προνοιακών δομών από την πολιτεία.

 

Ειδικότερα η αντιπροσωπεία μας έθεσε  υπόψιν, συζήτησε και ζήτησε από τον κ. Πετρόπουλο τα εξής:

1. Παράταση χορήγησης αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, χωρίς χρονικό περιορισμό εφόσον εξακολουθεί να εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας ιατρική κρίση τους,  χωρίς δική τους υπαιτιότητα.

Με τον ν.4331/2015 στο άρθρο 9 παρατείνεται η χορήγηση της αναπηρικής σύνταξης έως τις 31/12/2015.  Με αυτόν τον τρόπο αδικούνται όλοι εκείνοι που το συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους λήγει το 2016 και τα επόμενα χρόνια με τραγικές επιπτώσεις για τις ανάγκες επιβίωσης των ατόμων με κινητική αναπηρία.

Οι ως άνω ρυθμίσεις εφαρμόζονται και για όλα τα επιδόματα που χορηγούνται  λόγω αναπηρίας (προνοιακά,  εξωϊδρυματικό, απολύτου αναπηρίας κ.λ.π.), ενώ για τον ίδιο χρόνο παρατείνεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όσων εμπίπτουν στο παρόν άρθρο.

2. Όσες γνωματεύσεις κινητικής αναπηρίας έχουν εκδοθεί από Υγειονομικές επιτροπές της ΑΑΥΕ, ΑΣΥΕ, ΒΥΕ, ΑΝΥΕ, είναι εφ΄όρου ζωής, είτε πριν είτε μετά την ίδρυση των ΚΕΠΑ και αφορούν παθήσεις μη αναστρέψιμες όπως (Παραπληγία, Τετραπληγία, Ακρωτηριασμοί, Φωκομέλιες  κ.λ.π.) να γίνονται δεκτές ως ισότιμες των ΚΕΠΑ.

3. Ίδρυση ΚΕΠΑ σε παραμεθόριες, νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές .

Επίσης για τα άτομα με πολύ βαριές κινητικές αναπηρίες θα πρέπει να γίνει πρόβλεψη στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΠΑ, για κατ΄οίκον εξέταση όπως ισχύει στο άρθρο 7 του Ε.Κ.Π.Υ.

 

4. Ισότιμη μεταχείριση των συνταξιούχων με αναπηρίες, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι συντάξεις έχουν μειωθεί με τις διατάξεις των νόμων 4093/12 και της ΠΝΠ του 4111/13.

 

5. Επίδομα απολύτου αναπηρίας και στους κινητικά ανάπηρους συνταξιούχους  γήρατος  πού δεν το δικαιούνται όταν  η αναπηρία τους επέλθει μετά την συνταξιοδότησή τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία Ν.1140/1981 άρθρο 42.

6. Καταβολή 50% του εξωϊδρυματικού επιδόματος σε ακρωτηριασμό ενός μέλους (άνω ή κάτω άκρου) ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας καθώς και στους έχοντες αναπηρία με ημιπάρεση ή ημιπληγία.

7. Ζητάμε την άμεση συγκρότηση και λειτουργία της ειδικής επιστημονικής επιτροπής για τις μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις, προκειμένου να προστεθούν και άλλες όπως (Σκλήρυνση κατά πλάκας, Πολιομυελίτιδα κ.ά).

 

8. Επίδομα ετέρου ατόμου στους τετραπληγικούς και μόνο προκειμένου να καλύψουν το υπέρογκο κόστος της εικοσιτετράωρης βοήθειας και συμπαράστασης.

 

 

9. Θεσμοθέτηση καταβολής έστω της κατώτατης σύνταξης σε όσους συνταξιοδοτούνται λόγω αναπηρίας, από την πρώτη στιγμή που αναγκάζονται να σταματήσουν την εργασία τους.

Ζητάμε την κατάργηση της εγκυκλίου του Υπουργείου με αρ.πρωτ: Φ80000/οικ.36954/1255/ 14-08-2015, η οποία καταστρατηγεί αναφαίρετα δικαιώματα των ΑμεΑ, οδηγώντας τα σε περαιτέρω φτωχοποίηση. Είναι απαραίτητο λοιπόν να τροποποιηθεί ο ν. 4334/15 ώστε να δίνεται έστω η κατώτατη σύνταξη στους συνταξιούχους με αναπηρία, από την πρώτη στιγμή που συνταξιοδοτούνται για λόγους αναπηρίας. Επίσης στον ίδιο νόμο ζητήσαμε την κατάργηση του άρθρου 27 για τον υπολογισμό του ποσού των συντάξεων αναπηρίας.

 

10. Πρέπει πάση θυσία να γίνει η επαναφορά των ρυθμίσεων όπως προβλέπονταν  στον  ν.612/77, και των συμπληρώσεών του όπως ίσχυαν πριν την ψήφιση του 4336/15.

Επίσης η επαναφορά των ρυθμίσεων ν. 3232/2004 άρθρο 5 παρ.4,  όπως συμπληρώθηκε και τροποποιήθηκε με το άρθρο 37 του ν.3996/2011 που αφορούν την συνταξιοδότηση γονέων/συζύγων/αδελφών,  που έχουν στην φροντίδα τους άτομα με βαριά αναπηρία.

 

11. Ζητάμε να μην υπάρξει καμία περικοπή στο ΕΚΑΣ των συνταξιούχων  αναπηρίας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 34 του ν. 3996/11.

 

 

Η αντιπροσωπεία μας, τόνισε στον κ. Πετρόπουλο ότι θεωρεί απαράδεκτη την πρόταση-αίτημα των δανειστών για την εφαρμογή της «εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ», σύμφωνα με την οποία η χορήγηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων θα συνδυάζεται με αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, έτσι ώστε να περιοριστεί δραματικά ο αριθμός των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία. Ζητήθηκε επίσης να γίνει άμεση αποτίμηση του κόστους διαβίωσης λόγω αναπηρίας και να ενσωματωθεί στα μέτρα που συζητιούνται.         Επισήμανε επίσης ότι τα επιδόματα αποτελούν τη μοναδική ασπίδα προστασίας των ατόμων με αναπηρία, δεν έχουν σχέση με το εισόδημα και δίνονται μόνο λόγω της αναπηρίας που έχουν, σε αντιστάθμισμα του πολύ υψηλότερου κόστους διαβίωσης των ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες (κάλυψη αναγκών που πηγάζουν από την ίδια την αναπηρία), σε σχέση με τις υπόλοιπες υγιείς ομάδες πληθυσμού.

Κλείνοντας τη συνάντηση η Ε.Ο.Κ.Α. ζήτησε από τον κ. Πετρόπουλο, η κυβέρνηση να προστατέψει  την αναπηρική οικογένεια και να μην συμβάλει στην περαιτέρω φτωχοποίηση των ατόμων με αναπηρία.

Ο κ. Υπουργός από την πλευρά του απάντησε ότι βλέπει θετικά τα θέματα που αφορούν τα ΚΕΠΑ και θεωρεί ότι πρέπει να γίνει στοχευμένη αναδιοργάνωση. Μάλιστα για τις νησιωτικές περιοχές  το μελετούν είδη.

Μας ανέφερε ότι περιμένουν το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών προκειμένου να δούν τις δυνατότητες που υπάρχουν για τα αιτήματα που έχουν δημοσιονομικό κόστος. Βλέπει θετικά αλλαγές στον ν.4334/15 άρθρο 27 σχετικά με τον υπολογισμό του ποσού των συντάξεων αναπηρίας.  Για την  επαναφορά του ν.612/77  μας δήλωσε ότι θα εξετάσει την δυνατότητα να συμπεριληφθεί με νέα εγκύκλιο. Σχετικά με τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ μας ενημέρωσε ότι θα μιλήσει με τον κ. Σπίρτζη και την κ. Φωτίου και πιστεύει ότι πολύ σύντομα θα λυθεί το θέμα. Δήλωσε ότι η επιστημονική επιτροπή για τις μόνιμες και μη αναστρέψιμες αναπηρίες θα ξεκινήσει τη λειτουργία της πολύ σύντομα.

Η ΕΟΚΑ αναμένει την θετική ανταπόκριση του υπουργείου στα αιτήματα που έθεσε παραμένοντας στις επάλξεις και σε αγωνιστική ετοιμότητα για την προστασία των δικαιωμάτων των κινητικά ανάπηρων.